Calorieën tellen, zucht of zegen

Calorieën tellen, zucht of zegen.

calorieën

Heb je ook wel eens opgezocht hoeveel calorieën (kcal) je per dag mag om niet aan te komen?  Op internet zijn diverse websites te vinden die precies aangeven hoeveel er in een product zit. Misschien schrik je als je leest dat “de kapsalon” uit de friteszaak 1800 calorieën telt. Misschien weet je ook dat een vrouw gemiddeld genomen 2000 kcal per dag nodig heeft en een man 2500.

Puur alleen calorieën tellen is echter een achterhaalde bezigheid, omdat het er om gaat welke calorieën je binnen krijgt. De ene calorie is de andere niet en de verschillen zijn groot.

De 3 hofleveranciers van calorieën zijn

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

In plaats van ze op een hoop te gooien en als één soort te benoemen, zorg er voor dat je goed weet hoeveel je van elke groep binnenkrijgt. De verdeling is afhankelijk van de persoon, maar in principe kun je de volgende richtlijn aanhouden:

10-30% kcal uit koolhydraten

20-40% kcal uit eiwitten

40-60% kcal uit vetten

Om te onthouden

  1. Maak een gezonde en gevarieerde keuze uit de koolhydraten, vetten en eiwitten, want voeding bepaalt 70% van je gewicht.
  2. Stel je maaltijden zo puur mogelijk samen en laat pakjes en zakjes achterwege.
  3. In de huidige maatschappij is er een overvloed aan producten met een hoog gehalte aan (lege) koolhydraatcalorieën. Het vult wel, maar voedt niet. Dit zorgt voor de hedendaagse gewichtsexplosie.
  4. Eet minder en 3 x per dag. Tussendoortjes zijn verzonnen door de reclamemakers en zijn hoofdzakelijk dikmakers vol met E-nummers, zout en suikers. (zoals cup-a-soup – mueslirepen – liga’s)
  5. Eet kalm en rustig, want pas na 20 minuten voedselinname treedt het eerste verzadigingsmoment op.

Wat calorieën met ons lichaam doen en wat ons lichaam met de calorieën doet, heeft veel effect op jouw keuze voor een gezonde levensstijl. Ik vertel je er graag meer over.

Gemakkelijk en snel aanmelden? Bel: 06 51570564
Of nu

Home