Voorbij het rookgordijn

Voorbij het rookgordijn.

voorbij het rookgordijn

Als je al jarenlang rookt, maken sigaretten deel uit van je leven. Ze horen er gewoon bij.  En bij elke roker komt het moment waarop hij denkt dat het toch wel beter is om te stoppen.  De waan van de dag en het bekende uitstelgedrag weerhouden hem ervan om het rookgordijn op te trekken.

Sta eens even stil bij het volgende:

 1. Voor je lichaam is roken vergif. Je hebt wel je lichaam nodig om te leven.
 2. Op elk pakje sigaretten staat vermeld dat het ernstige schade toebrengt aan jouw gezondheid. Stel dat je een kat of een hond hebt en op het pak hondenvoer of kattenvoer lees je:  “de veterinaire hoofdinspectie waarschuwt dat de inhoud van dit pak gevaarlijk is voor uw huisdier”.  Geef je jouw huisdier dan wel of niet te eten uit dat pak?
 3. Misschien merk je qua gezondheid niet eens dat je al jarenlang een roker bent. De sigarettenfabrikanten zijn er nl. in geslaagd de hoestprikkel die met name ’s morgens actief is, te dempen. Daarvoor wordt  de stof “broomhexine” in de sigaret verwerkt. Dat is de reden dat je  bijna nooit hoeft te hoesten of slijm op te geven.
 4. Nicotine werd vroeger als landbouwgif gebruikt. De Europese Unie heeft een aantal jaren geleden besloten om dat te verbieden vanwege nicotinerestanten in de gewassen.
 5. Een theelepeltje pure nicotine is binnen 15 seconden dodelijk. Als paarden vroeger bij Engelse renwedstrijden hun been braken, werden ze met nicotine geïnjecteerd en stierven onmiddellijk.
 6. Nicotine in tabaksrook werkt extreem verslavend. Een beginnende roker die 1 sigaret per dag rookt is binnen 1 maand verslaafd.
 7. Mensen die alleen in het weekend roken of bij feestjes zijn net zo verslaafd. Ze bezitten alleen meer discipline om niet te roken.  Zodra het feest of het weekend begint moeten ze roken.
 8. Van elke twee rokers sterft er een aan een aan roken relateerde ziekte.  Stel je zit tegenover iemand die je bijzonder graag mag, of waarvan je heel veel houdt en die persoon rookt ook. Van wie ga je afscheid nemen. Van jezelf of van diegene die tegenover je zit?
  voorbij het rookgordijn
 9. Ieder mens wil zich goed voelen. Jij als roker  uiteraard ook. Daarvoor heb je wel een sigaret, shagje of sigaar nodig, want anders voel jij je niet lekker. Je moet dus betalen om je goed te voelen, terwijl de niet-roker zich sowieso beter voelt dan de wel-roker.
 10. Zou jij je kinderen aanraden om te gaan roken?

 

Motivatietest Roker

       Motivatietest Roker

roker

In deze korte motivatietest ontdek of en in hoeverre je gemotiveerd bent om te stoppen met roken.

Wat is jouw antwoord hierop?

 1. Wat heb ik niet, als ik niet stop met roken
 2. Wat levert het me op, als ik niet stop met roken
 3. Wat raak ik kwijt, als ik stop met roken
 4. Wat levert het me op als ik gestopt ben met roken
 5. Waarom wil ik stoppen met roken
 6. Voor wie wil ik stoppen

Wat gebeurt er innerlijk als je onderstaande zinnen een voor een aan jezelf voorlegt.

motivatietest roker

 1. Ik wil stoppen met roken
 2. Het is mogelijk om te stoppen met roken
 3. Ik kan stoppen met roken
 4. Ik ben het waard om te stoppen met roken

Hoe sterk voel je je als je de volgende zin hardop zegt:

Ik kan het, ik wil en ik doe het.

In principe kun je als je voldoende gemotiveerd bent zonder hulp stoppen.  Ben je gemotiveerd, maar pas je de verkeerde strategie toe, dan is de kans op slagen al een stuk minder. En dat is heel jammer, want na een mislukte poging, duurt het weer een hele poos voordat je weer de draad oppakt en een nieuwe poging waagt.

 

 

10 tips tegen snoepzin

10 tips tegen snoepzin

Snoepzin ontstaat in je brein.
De hersens krijgen het signaal dat je bloedsuikerspiegel te laag is en het alarm wordt ingeschakeld: “Ik moet nu iets te snoepen hebben.”
De emotie wint van de ratio, want de herinnering aan en  de drang naar het genotsgevoel is onweerstaanbaar.

10 tips:

snoepzin1. Trakteer jezelf dagelijks op een stukje pure chocolade (minstens 75% pure cacao) i.p.v. je normale snoepjes, of melkchocola.

2. Neem 3 a 4 stukjes ongezwavelde gedroogde of verse abrikozen en eet daarbij een handvol ongebrande noten.

10 tips tegen snoepzin
3. Als je een appel eet of een bakje yoghurt met fruit, strooi er kaneel over heen.

10 tips tegen snoepzin4. Begin de dag met een omelet of met 2 gekookte eieren i.p.v. een boterham met jam of hagelslag.

10 tips tegen snoepzin5. De standaard aardappel of pieper vervangen door bataat, of de zogenaamde zoete aardappel. Tegenwoordig in alle supermarkten verkrijgbaar.

10 tips tegen snoepzin6.  Voeg avocado toe aan de maaltijd.

10 tips tegen snoepzin7. Eet elke dag 500 gram groenten.

10 tips tegen snoepzin8. Bak in kokosolie (extra vierge) of in roomboter van grasgevoerde koeien. In alle supermarkten verkrijgbaar.

10 tips tegen snoepzin9. Zet een kan water met citroen- of limoenschijfjes, sinaasappelstukjes of druiven op tafel. Doe er meteen een glas bij.

10 tiops tegen snoepzin10. Neem volkorenproducten (o.a. havermout)

 

Nicotine

de kracht van nicotine

De kracht van nicotine.

Nicotine in tabaksrook is zowel giftig als verslavend. Het lichaam verzet zich tegen inname maar ook tegen verdwijning. Deze lichamelijke tweestrijd werkt door in de geest. Het verstand weet dat nicotine slecht voor je is, maar het gevoel zegt dat je het nodig hebt.
Je ervaart de angst dat je het roken gaat missen, de angst dat je onthoudingsverschijnselen krijgt, dat je niet zonder sigaretten kunt leven en tegelijkertijd heb je het verlangen om er vanaf te komen, om gezond te blijven leven, om je kinderen en eventuele kleinkinderen te zien opgroeien.

struisvogel

no problem

We verdringen de gedachte dat roken eigenlijk een sluipmoordenaar is en de afschuwelijke plaatjes op de pakjes sigaretten laten we niet binnen komen. Eigenlijk steken we gewoon onze kop in het zand en lijken op de spreekwoordelijke struisvogel.

De verslavende werking van nicotine heeft echter grote impact op je waarneming van de realiteit en op je gevoel. Nicotine verstoort de relatie met jezelf. Dat is trouwens kenmerkend voor welke verslaving dan ook.

Je denkt dat roken helpt in positieve situaties en tegelijkertijd in negatieve situaties. Het is gezellig om te roken en werkt  ook tegen eenzaamheid en verveling. Tenminste dat denk je en je gelooft het ook.  En alles wat je gelooft wordt waarheid. Het geloof is vele malen sterker dan de wil. Dat weten de grote godsdiensten maar al te goed. Het tegenovergestelde is maar wat herkenbaar. Als je iets wilt bereiken, maar je gelooft er niet in, dan is succes onhaalbaar.

Nicotine heeft dus jouw beeld van de werkelijkheid  en je behoeften veranderd. Het verlangen naar nicotine begint alweer merkbaar te worden 30 minuten na je laatste peuk. Dat verlangen kan heel hevig worden en zelfs dwangmatige trekken aannemen.

Onze psyche interpreteert die onthouding aan nicotine namelijk als een gemis, als pijn die alleen opgeheven kan worden door een nieuwe sigaret. Zolang je rookt voel je dus ook geen onthoudings- of ontwenningsverschijnselen. Het lijkt er dus op dat de sigaret de verschijnselen laat stoppen, maar in wezen creëert het gewoon nieuwe. En zo blijft de verslaving bestaan.

de kracht

Gelukkig bestaat er nog iets krachtigers dan nicotine en dat is onze menselijke geest met het oneindige potentieel aan mogelijkheden. Hypnotherapie ontleent haar kracht om je (onderwuste) geest te laten zoeken naar mogelijkheden en oplossingen om sterker te worden, te zijn en te blijven dan de nicotine.

 

 

Lijnen

Aan de lijnlijnen

Lijnen houdt dagelijks miljoenen mensen bezig en leidt in de meeste gevallen tot frustratie. Mensen gaan lijnen om de simpele reden dat ze zichzelf te dik vinden waardoor ze ontevreden zijn over zichzelf en hoe ze over zichzelf denken.

De aanleiding om te gaan lijnen is divers en slaat ook soms plotseling toe:

 • Op een gegeven moment is er het voortuitzicht van een nieuw seizoen en blijkt dat je niet meer past in de kleren die je een jaar geleden nog zo trots had gekocht.
 • Een naderend feest waarbij de ogen ook op jou gericht zijn, doet je ineens beseffen dat je er anders uit wilt zien dan nu de realiteit is.
 • De weegschaal waar je lang niet meer op wilde gaan staan is onverbiddelijk en de schrik slaat je om de oren.

Vol goede moed

Geen koekje meer bij de koffie, geen toetje meer na het eten, geen snoepjes meer in de auto en ’s avonds de kaasblokjes, worstjes en pinda’s vervangen door komkommers en worteltjes.
Vol goede moed begin met lijnen je en je voornemens zijn om zeker 10 kilo kwijt te raken.

Het ontbreekt echter aan een goed plan met realistische doelstellingen en tijdsplanning. Welke hindernissen kom je onderweg tegen in je streven naar gewichtsverlies en hoe kun je die het hoofd bieden. Als je denken gericht is op de korte termijn en kiest voor snel afvallen dan bewijs je je lichaam geen goede dienst. Sterker nog: Diëten en met name de crash diëten zijn funest voor je lichaam.

Omgeving

chocolade

De grootste hindernis is onze omgeving. We leven in een obese omgeving waar 24 uur per dag, 7 dagen per week eten en drinken beschikbaar is. Vaak ook nog onmiddellijk.

Dat zorgt ervoor dat ons onbewuste brein steeds verleid wordt om te eten. Supermarkten strijden om de klant en verleiden je om 2 voor de prijs van 1 te nemen. Flessen cola in 4 of 6 pakketten zijn het voordeligst. De tv spotjes na 18.00 uur gaan over lekker eten en lekker drinken want daar houden we van en de bonussen vliegen ons om de oren. Alleen al het denken aan eten zet bepaalde lichaamsreacties m.b.t. de spijsvertering in werking. (Zien eten doet eten: klopt echt!)

Thuis staat en blijft de voorraadkast gevuld met al het lekkers en hoe moeilijk wordt het dan om te gaan lijnen. Na een paar dagen ben je weer in je oude patroon en nemen de oude gewoontes en patronen het weer gewoon van je over. Zo gaat dat nou eenmaal.

Verliesmodus

Ga je je nu beperken in dat “lekkers” dan schakel je onbewust over in de “verliesmodus” van je brein. Wat dus gewoon bereikbaar en beschikbaar voor je is, daarvan onthoud je jezelf.  En wat ervoor in de plaats komt, is lang niet zo lekker. Dit voelt als verlies en is zeer moeilijk vol te houden. Tenminste als je niet weet hoe je dat met doen.

Afvallen begint  in je hoofd.

In feite moet je uit de ban bevrijd worden waar de supermarkten je zo geleidelijk in hebben gemanoeuvreerd en de regie over jouw eetgedrag en eetgewoontes hebben overgenomen.

Lijnen en je goed voelen

Afvallen en tegelijkertijd jezelf goed voelen is fijn en goed vol te houden. Nieuw gedrag en nieuwe gewoontes hebben tijd nodig, omdat het brein bezig is om nieuwe neurologische verbindingen  tot  stand te brengen. Dat is onder meer de kracht ook van het programma van de Virtuele Maagband.

 

 

 

 

 

 

 

Calorieën tellen, zucht of zegen

Calorieën tellen, zucht of zegen.

calorieën

Heb je ook wel eens opgezocht hoeveel calorieën (kcal) je per dag mag zodat je niet aankomt. Op internet zijn diverse websites te vinden die precies aangeven hoeveel er in een product zit. Misschien schrik je als je leest dat “de kapsalon” uit de friteszaak 1800 calorieën telt. Misschien weet je ook dat een vrouw gemiddeld genomen 2000 kcal per dag nodig heeft en een man 2500.

Puur alleen calorieën tellen is echter een achterhaalde bezigheid, omdat het er om gaat welke calorieën je binnen krijgt. De ene calorie is de andere niet en de verschillen zijn groot.

De 3 hofleveranciers van calorieën zijn

 • Koolhydraten
 • Eiwitten
 • Vetten

In plaats van ze op een hoop te gooien en als één soort te benoemen, zorg er voor dat je goed weet hoeveel je van elke groep binnenkrijgt. De verdeling is afhankelijk van de persoon, maar in principe kun je de volgende richtlijn aanhouden:

10-30% kcal uit koolhydraten

20-40% kcal uit eiwitten

40-60% kcal uit vetten

Om te onthouden

 1. Maak een gezonde en gevarieerde keuze uit de koolhydraten, vetten en eiwitten, want voeding bepaalt 70% van je gewicht.
 2. Stel je maaltijden zo puur mogelijk samen en laat pakjes en zakjes achterwege.
 3. In de huidige maatschappij is er een overvloed aan producten met een hoog gehalte aan (lege) koolhydraatcalorieën. Het vult wel, maar voedt niet. Dit zorgt voor de hedendaagse gewichtsexplosie.
 4. Eet minder en 3 x per dag. Tussendoortjes zijn verzonnen door de reclamemakers en zijn hoofdzakelijk dikmakers vol met E-nummers, zout en suikers (zoals cup-a soup – mueslirepen-liga’s)
 5. Eet kalm en rustig, want pas na 20 minuten voedselinname treedt het eerste verzadigingsmoment op.

Wat calorieën met ons lichaam doen en wat  ons lichaam met de calorieën doet, heeft veel effect op jouw keuze voor een gezonde levensstijl. Ik vertel je er graag meer over.

 

Hoe stop je met roken. De meeste kans van slagen


De meeste kans van slagenkans van slagen

De meeste kans van slagen.

11 waardevolle tips uit de dagelijkse praktijk

 1. Onderzoek of je wel echt wilt. Waarom wil je stoppen. Voor wie doe je het?
 2. Je moet zeker voor 70 % gemotiveerd zijn. Zit je daar onder, dan is de kans van slagen miniem.
 3. Vraag aan ex-rokers hoe zij zijn gestopt.
 4. Als je in een stressvrije periode van je leven bent, heb je meer kans van slagen dan wanneer je heftige dingen meemaakt.
 5. Heb je meerdere verslavingen ( gokken-drugs-alcohol-seks) dan is het effectiever om eerst die aan te pakken.
 6. Ga naar een gespecialiseerde therapeut die aantoonbare successen boekt. Onthoud dat maar 5% slaagt op basis van Cold Turkey. Dus zonder hulp van buitenaf en met wilskracht.
 7. Hypnotherapie is de meest succesvolle therapie, maar er is meer aanbod.
 8. Stop in een keer met roken en gooi alle tabak weg.Langzaam verminderen is veel moeilijker.
 9. Beweeg dagelijks 30 minuten, drink 2 liter water per dag en luister elke dag naar rustgevende muziek of meditaties. Doe dat minstens 30 dagen.
 10. Ontwenningsverschijnselen duren meestal niet langer dan 3 minuten. Mochten ze optreden, ga dan onmiddellijk afleiding zoeken.
 11. Beloon jezelf om de drie dagen. Doe dat 2 weken lang.

kans van slagen

Het lezen van deze tips  is een eerste stap tot bewustzijn. Het gros van de rokers heeft meerdere pogingen ondernomen om te stoppen met roken. Dat is op zich ook niet erg, want op een of andere manier leer je jezelf daardoor ook kennen. Het kan zelfs zijn dat alles of nagenoeg alles in je leven lukt, behalve het stoppen met roken.

Onderbewust probleem

Hieruit blijkt des te meer dat je hier te maken hebt met een probleem dat in je onderbewuste  zit. Wil je van dat hardnekkig probleem af, bel of mail me. Ik help je graag.

 

Suiker de Grote Boosdoener

Suiker de Grote Boosdoener

suiker de grote boosdoener

De voedselfabrikanten slagen er steeds weer er in ons te laten geloven dat we gezonde producten kopen. We worden echter misleid. Zeker ook door de mooie afbeeldingen op de verpakkingen. Het is daarom geen wonder dat je niet eens door hebt dat je zoveel suiker binnen krijgt.

suiker de grote boosdoener

Calorieënbommetje

 1. Wist je dat de voedingsindustrie meer dan 50 verschillende benamingen gebruikt voor suiker?
  Druivensuiker, fructose, vruchtensuiker, dextrose, maltodextrine, glucose-fructose-hfcs-melasse-melksuiker-palmsuiker-rijstsiroop-maisstroop-sucrose-karamel-tarwestroop-lactose enz. zijn dus allemaal verschillende benamingen voor een en hetzelfde.
 2. Wist je dat in meer dan 80% van onze voeding suiker verwerkt is.
  Dat het in koek, snoep, pudding en frisdrank zit, weten we in de regel wel. Maar ook in alcohol, sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtkoek, muesli, vruchtenyoghurt, vleeswaren, ketchup en zelfs in sigaretten.
 3. Wist je dat suiker verslavend werkt.
  Suiker stimuleert het “gelukshormoon” dopamine. Snoep, chocolade, gebak, en zoethoudende dranken bezorgen ons een prettig, aangenaam gevoel. Even maar, want daarna kondigt zich de dip aan en verlang je weer naar meer. Anders gezegd: “ Suiker trekt suiker aan.”
 4. Wist je dat suikerverbranding voor vetverbranding gaat.
  Je lichaam verbruikt eerst suikers, voordat het de energiebron “vet” aanspreekt. Dat betekent dat je lichaam geen vet zal verbranden en dus niet zult afvallen, als de toevoer van suiker niet stopt.
 5. Wist je dat de gemiddelde Nederlander ongeveer 30 suikerklontjes, oftewel 120 gram aan suikers per dag binnenkrijgt. Bron: Diabetes Fonds
  Dat is 50% te veel. Wist je dat suiker invloed heeft op je hormonen.
  Hierdoor kun je last krijgen van:

  • Vetopslag op dijen en buik
  • Concentratiestoornissen (met name bij schoolgaande kinderen)
  • Onrustgevoelens
  • Slaapproblemen
  • Libidoverlies
  • Vermoeidheid
  • Voortdurend hongergevoel
slaasje cola

goed voor 7 suikerklontjes

wit bolletje

goed voor 2 klontjes

Suiker helemaal uitbannen is onmogelijk en hoeft ook niet. Afvallen begint echter al in de supermarkt met de producten die je mee naar huis neemt.

suiker de grote boosdoener

 

 

Het verslavingsmonster

Het verslavingsmonster

Het verslavingsmonster

Als je verslaafd bent geraakt aan roken, alcohol, gokken, of  seks dan heb je een verslavingsmonster binnengehaald. Dat is zoiets als een virus op je computer.

Vechten tegen het verslavingsmonster dat jou alleen maar wil laten roken of drinken, is een kansloze zaak. Een van de tactieken van het verslavingsmonster is namelijk:

VERLEIDEN

Denk eens terug aan een situatie waar je je afvroeg of je de sigaret moest pakken of niet. “Zal ik het doen of niet?” Je kent die innerlijke gesprekken wel. En dat gaat maar door, totdat je het uiteindelijk opgeeft en je het shagje of de sigaret opsteekt. En daarmee heeft het verslavingsmonster zijn doel bereikt.

Je bent overstag gegaan. Het werd feitelijk een gevecht tegen jezelf met jou als verliezer. Een gevecht tegen jezelf waarin jijzelf de verliezer wordt, klinkt niet erg hoopvol voor de toekomst.

Hoe werkt nou zoiets?

Het verslavingsmonster kun je beschouwen als de uitvoerder van jouw onderbewustzijn. Dat onderbewustzijn wil alleen maar dat jij je goed voelt. Als je wilt stoppen met de verslaving kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Die ontwenningsverschijnselen voelen niet goed, dus wordt het verslavingsmonster ingezet om jou te verleiden om weer te gaan roken. Dan ben je immers verlost van die nare gevoelens

Verleiding is een zeer, zeer krachtig instrument . Als je zwicht voor de verleiding heeft jouw rationele kant van je brein niet meer de leiding, maar dat deel van je brein waar jouw emoties zijn opgeslagen.

Hoe word je nou slimmer dan dat verslavingsmonster?

Dat is niet zo moeilijk. Eigenlijk heel eenvoudig, mits je het volgende doet:
Zodra je dus bewust wordt van het feit dat je in gevecht komt met jezelf en dat je je afvraagt “zal ik wel, of zal ik niet” dan ga je onmiddellijk uit die verleidingsgedachte.

ZOEK AFLEIDING 

Ga dingen doen waardoor je op hele andere gedachtes komt. Bijvoorbeeld door:

 1. Jezelf voor te houden dat je er niet intrapt en dat je focus ligt op het rookvrije leven, waarin je vrij bent van de rookverslaving en dat je een langer, gelukkiger en gezonder leven wilt.
 2. Door iemand te bellen, waardoor je gedachtes afgeleid worden.
 3. Door een computerspelletje te spelen, waardoor je aandacht op iets  totaal anders wordt gevestigd.
 4. Door deskundige hulp in te schakelen. Hypnotherapie is bij uitstek geschikt om het verslavingsmonster uit te schakelen.

 

home

 

 

Erbij willen horen

Erbij willen horen

Wanneer ben jij  voor het eerst gaan roken? Als ik die vraag stel aan mijn cliënten dan hoor ik in 90% van de gevallen: “Ergens tussen mijn 12de en 20ste, want ik wilde erbij horen.”

De puberteit

erbij willen horen

Pubers beginnen.

Als puber bent, wil je niet buiten de boot vallen. Je wilt bij de groep horen. Bij je vrienden en vriendinnen zijn. De invloed van ouders wordt steeds minder en je gaat op zoek naar je grenzen. Je bent de wereld aan het  ontdekken en dat is meestal ook spannend. Dus, doe je ook wat in jouw vriendengroep geaccepteerd is en gewoon wordt gevonden.

Je wilt er ook bij horen

Ben jij gaan roken, omdat je vriendje of vriendinnetje van toen dat ook deed? Hoogstwaarschijnlijk wel. Op die leeftijd maak je je ook niet druk over enge ziektes die met roken te maken hebben. Dat is nog ver van je bed. Als puber wil je het gewoon gezellig hebben met je vrienden. Je wilt erbij horen.

Je rookt samen omdat er ontspanning is, of omdat het juist heel spannend is wat je beleeft. Je rookt van en met elkaar. Roken hoort bij het leven van de puber en daar wordt de verslaving dan ook in je brein vastgezet.

Eigenlijk rookt de puber in jou nog steeds. De motieven om dat te doen zijn niet wezenlijk veranderd. Denk maar aan stress, gezelligheid, uitgaan, het biertje of het wijntje. Daar hoorde vroeger immers toch ook al die sigaret bij.

Tegenwoordig raadt geen enkele volwassene zijn kind aan om te gaan roken. Toch kan de volwassen roker er zelf moeilijk van afblijven. Dat komt omdat in zijn brein de neurologische verbinding is gelegd met de tijd van vroeger. De tijd dat hij als roker begon, vanaf de puberteit.

Succesvol stoppen met roken wil dus ook zeggen:
De verbinding in je brein opheffen en een nieuw netwerk aanleggen.

Hypnose

erbij horen

Stoppen met roken doe je met Hypnose.
Jouw onderbewuste krijgt de overtuiging dat het veel en veel beter voor je is om de verslaving te stoppen. Daarvoor in de plaats komt het vooruitzicht van een gezonder, gelukkiger en langer leven.

 

home